Stel cookie voorkeur in

Tuinbattle

Projectidee

Bij de Noord-Hollandse Tuinbouw Battle gaan leerlingen van basisscholen de strijd aan met bloembollen. Hoe verzorg ik een bol zodat hij als tulp verkocht kan worden? Echter, je eenzijdige beeld van de tuinbouw wordt door dit project doorbroken. Er wordt gewerkt met de nieuwste technologieën en ook 'vakken' als economie en geschiedenis komen aan bod.

De teelt wordt door leerlingen van de basisscholen zelf verzorgd; in het klaslokaal van hun eigen basisschool. Op een Deense kar wordt een teeltopstelling gebouwd van twee lagen. Boven elke teeltlaag hangt led-verlichting die de tulpen belicht. Leerlingen verzorgen de teelt volgens het bijgeleverde teeltplan en kunnen de hulp inschakelen van een expert uit het bedrijfsleven. Deze expert geeft instructie én een inkijkje in de technologische aspecten van de agrarische sector. Leerlingen brengen eenmalig een bezoek aan een tulpenbedrijf. Leerlingen kunnen dagelijks een foto maken om de groei te volgen. De foto’s kunnen door de leerlingen verwerkt worden in een collage. De ‘battle’ eindigt als de teelt oogstrijp. Dit duurt ongeveer drie weken. De leerlingen maken dan tulpenbossen en verkopen ze. De opbrengst is voor de klas of voor een zelf te bepalen goed doel.

 

Onderwijskundige context

Schooltuinprojecten op basisscholen laten, hoe goed bedoeld ook, slechts een beperkt en eenzijdig beeld van de tuinbouw zien. De Noord-Hollandse Tuinbouw Battle is als schooltuinproject 2.0. Een uitdagend en inspirerend techniekproject met een scherpe focus op de tuinbouw: leerlingen werken met hedendaagse technieken als led verlichting, fotocamera’s en een teeltprogramma met meet- en interventiemomenten in een moderne setting. De ondersteuning door experts uit het bedrijfsleven brengt ze dichtbij de werkelijkheid; het laat ze een optimaal beeld zien van de innovatieve tuinbouwsector. Tijdens dit project komen diverse vakken aan bod als geschiedenis, biologie, rekenen, economie en techniek.

 

Onderwijsprogramma

Voor de Noord-Hollandse Tuinbouw Battle is een onderwijsprogramma opgesteld dat bestaat uit diverse elementen om de tulpensector in beeld te brengen. Daarnaast wordt  een eenvoudig teeltplan geleverd waarmee basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 zelfstandig aan de slag  kunnen. Het teeltplan bevat opdrachten voor leerlingen, ondersteund

met filmpjes en verdiepende opdrachten. Een expert uit het bedrijfsleven begeleidt de leerlingen tijdens het verzorgen van de teelt. Hij zal de leerlingen van de basisschool ook uitnodigen voor een bezoek aan een teler. Leerkrachten uit het basisonderwijs kunnen eenvoudig het programma volgen. Een medewerker van de Rabobank geeft in de klas een Masterclass over ‘Omgaan met geld’.  

 

Bijdrage vanuit het bedrijfsleven

De Noord-Hollandse Tuinbouw Battle is een laagdrempelig en overzichtelijk project met een aansprekend bereik. Het bedrijfsleven sponsort 5 Deense Karren inclusief teeltsysteem. Op diverse zichtposities (fries-lijsten, website) van de kar is ruimte voor logo’s en naamsvermelding van de bedrijven/sponsoren.

Experts zijn gedurende de hele teeltcyclus beschikbaar voor instructies en een bedrijfsbezoek. Verschillende bedrijven helpen ons bij het verspreiden en innemen van de Deense karren en het leveren van bollen voor de teelt.

 

Informatie en deelname

Aanmelden kun je bij Astrid Keijzer-Kaan via A.Keijzer@stichtingsurplus.nl .

 

Contactpersoon bij Stichting Greenport Noord-Holland Noord is Erna Steenhuis
e.steenhuis@greenportnhn.nl
06 – 20 58 34 97

 

Startdata

De volgende startdata zijn mogelijk in het schooljaar 2018-2019 (de teeltbakken worden in de loop van de genoemde datum in overleg geleverd, de teelt duurt maximaal 3 weken):

Battle 1 - week 44         29-10 tot 19-11

Battle 2 - week 47         19-11 tot 10-12

Battle 3 - week 02         07-01 tot 28-01

Battle 4 - week 05         28-01 tot 16-02

Battle 5 - week 09         25-02 tot 18-03

Battle 6 - week 12         18-03 tot 08-04

Battle 7 - week 15         08-04 tot 26-04

 

Ervaring bij Surplus

De Zilvermeeuw heeft ervaring met de tuinbattle en raadt het project van harte aan. Meer informatie bij Astrid Keijzer-Kaan: a.keijzer@stichtingsurplus.nl

Eerder namen ook De Mient, De Meerpaal, Niko Tinbergen en Op Avontuur deel aan de Tuinbattle.. 

 

Opbouw van het project per week

Download hier een overzicht van de projectinhoud per week.

 

Samengevat:

  • Tuinbouwproject voor groepen 7 & 8
  • Schooltuin 2.0: Techniek & Groen!
  • Tulpenteelt van bol tot bloem uitgevoerd door leerlingen in 5 weken tijd
  • Compleet lespakket inclusief filmpjes, opdrachten en docentenhandleiding
  • Benodigde lestijd is ca. 50 minuten per week, ter ondersteuning van bestaand lesprogramma
  • Bezoek aan Bollenbedrijf (facultatief)
  • Les van een expert uit de bollenteelt
  • Les over geldzaken (Rabobank)
  • Organisatie in handen van GreenPort NHN, begeleiding door ervaren bollentelers
  • Plantmateriaal, teeltkar en lesmateriaal wordt gebracht en gehaald