Stel cookie voorkeur in

Edukart: al kartend leren

Na de RC Cup en de Sail Challenge is er nu ook de Edukart, voor groep 8. Al kartend leren, kan dat? Ja hoor!

Techniek is niet meer weg te denken uit onze samenleving, al zijn het maar de smartphones waarin ons hele leven ligt opgeslagen. Dus proberen we kinderen al op jonge leeftijd in aanraking te laten komen met wetenschap- & techniekonderwijs. Tata Steel, de grote staalwerkgever uit IJmuiden, werkt daar graag aan mee. Na de RC Cup en de Sail Challenge is er nu ook de pilot Edukart, voor groep 8.

“Al deze projecten geven scholen een goede reden om met wetenschap & techniek bezig te zijn”, vertelt Erik de Mink, manager onderwijscontacten van Tata Steel. Al jarenlang is er sprake van een gebrek aan goed technisch geschoold personeel. Dus focust Tata op het wekken van interesse om zo de instroom te bevorderen. Edukart is het volgende project waarmee de staalproducent uit IJmuiden de boer op gaat. De Peppel is de eerste Surplusschool die er nu mee aan de slag gaat. “We verkeren hiermee nog in de pilotfase.”

 

Zelf sjezen

Waarom een kart? “Via de RC-cup hebben de kinderen al kennisgemaakt met het racen met auto’s. Wat is er nog mooier dan zelf een kart besturen? Bovendien biedt een kart allerlei leermogelijkheden en invalshoeken voor onderzoeksvragen. Je kunt ‘m bijvoorbeeld helemaal uit elkaar halen en per onderdeel bekijken wat de functie ervan is en hoe het werkt.” Daarnaast mogen de kinderen, als onderdeel van het project, een keer naar de kartbaan in Lelystad komen om daar zelf in een kart over de baan te sjezen. “In totaal karten ze vier keer in een schooljaar. In de tussenliggende periode gaan ze zelf met de kart aan de slag op school.”

 

foto: Anouk op de Edukart: ‘Hoe rij je de ideale lijn met een kart?’

 

Net als bij de andere challenges, zoeken de kinderen sponsors, onder andere om de kart te pimpen. “Zo leren ze – al werkend en onderzoekend – met elkaar samen te werken, ontdekken ze waar hun interesses wel en niet liggen en waarin ze talentvol zijn. We leveren ook oude kartmotoren af waarmee ze kunnen sleutelen en ze krijgen de opdracht om een handleiding te maken om het motorblok in elkaar te zetten. Verder hebben leerkrachten alle ruimte om zelf, samen met de kinderen, opdrachten te bedenken. Iedere school bepaalt zijn eigen leerdoelen.” Ter voorbereiding daarop, krijgen leerkrachten een masterclass van voormalig leerkracht ‘Meester Ed’ van Tata Steel, die handvatten aanreikt voor het opzetten van een Edukartproject op school.” Het gaat hier om een pilot, het project is nog in ontwikkeling.

 

Pilot

De Peppel draait mee in de pilot. Juf Anouk geeft les aan groep 7/8 op de school in Middenmeer. “We doen dit project met groep 8. De kinderen zijn er erg enthousiast mee bezig. Ze hebben teams gevormd om aan de slag te gaan met het ontwerpen van een logo en het oppimpen van de kart. Verder hebben we gekart op de baan in Lelystad en rondetijden neergezet. Nu gaan we onderzoeken hoe

je die rondetijden kunt verbeteren, bijvoorbeeld door tijdens het rijden de ideale lijn te volgen. Hoe werkt dat dan?” Dat de kart op school staat, biedt ook allerlei mogelijkheden voor onderzoek. “De kinderen kunnen eraan sleutelen, dat doen ze onder leiding van een vader. Ze halen een motorblok uit elkaar, zetten het weer in elkaar en maken daarover een handleiding. Ook onderzoeken ze hoe je zo snel mogelijk een bandenwissel kunt doen.”

De kinderen leren veel, op verschillende vlakken, ervaart Anouk. “Ze ontdekken wat ze leuk vinden en waar ze talentvol in zijn. Zo blijkt een van de meisjes heel goed en hard te kunnen racen. Verder runnen ze eigenlijk een klein bedrijfje met elkaar waarin ze zelf verantwoordelijk zijn voor alles, van ontwerp tot sponsoring. Daarbij komen zaken aan bod als samenwerken, naar elkaar luisteren, organiseren, ondernemerschap, creativiteit en financiële planning. En natuurlijk leren ze veel over techniek.” Edukart draait twee jaar op De Peppel. “De kart blijft bij ons op school, volgend jaar gaan de kinderen die nu in groep 7 zitten ermee aan de slag.”